Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

felix-21.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

Župa Sv. Ane Radunice

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Objekti:

Stara crkva - Prije sadašnje crkve, postojala je stara crkva, za koju neznamo točno gdje je bila. Moguće na istom mjestu kao i sadašnja.

Crkva sv. Ane – Fra Ćiril Katavić (1897-98) srušio je staru crkvu, o kojoj neznamo gotovo ništa, te započeo prikupljati kamen za novu crkvu. Zidanje do cokla je rađeno 1899- 1900. za fra Joze Divića, župnika. Fra Pavao Kolar je nastavio skupljati novac za gradnju (1901. – 1905.). Crkva je završena za vremena fra Juraja Tvrtkovića (1905. – 1908.). Iste godine je propao krov na crkvi, te je novi župnik Matej Momčinović, koji je tek stiga
o u župu, nanovo podigao krov, te nekoliko godina kasnije naručio novi kameni oltar u Novoj Varoši kod Broda na Savi. Na blagoslovu crkve i oltara, presv. Protonotar Stjepan pl. Hadrović rekao je da oltar može valjati i za katedrale. Oltar je isklesa kipar Martin Stefančić. 
godine 1963/64 su dodane dvije pomoćne lađe u crkvi, proširena je zbog velikog broja župljana.  Posvećena je na patron župe, 26. srpnja 1964. godine za vrijeme župnikovanja vlč. Ante Čondrića.

 

Crkva ima glavnu lađu i dvije pomoćne lađe. U prezbiteriju se nalazi veliki drveni križ s korpusom, te kameni oltar – oltarne menze od jednog komada - koji su mještani donijeli u crkvu 1964. godine. Stari oltar, koji je nekad bio u prezbiteriju, premješten je u pomoćnu lađu – s lijeve strane, odmah do sakristije. Zbog blizne puta, kada je crkva proširivana 1963. – 1964. godine, desna lađa je malo smanjena - zakošena. U zvoniku je jedno zvono. Pred Drugi svjetski rat bio je plan zvonik još povisiti – odnosno sam vrh zvonika (kupolu) podići, ali to nije realizirano zbog rata koji se dogodio, kao i poratnih teških godina.

Nišan – stara kapelica, izgrađena od hrastovine prije stotinjak godina, mještani se ni ne sjećaju kada je rađena. Moguće da je starija od sadašnje župne crkve. Godišnji blagoslov slavi se 25. 4. na svetkovinu Sv. Marka evanđeliste.

 

 
Dvije kapele u LučićimaStara kapela je izgrađena 1937. godine, kao zavjetna kapelica nakon nevremena i obilnog leda koji je te godine pao. Uradili su je sami mještani, a obnavljana je godine 1967.-1968. Poslije Domovinskog rata, na drugoj lokaciji izgrađena je nova kapelica, jer je stara bila na nepristupačnom terenu. Ta nova kapela posvećena je Rođenju BDM u Lučićima. Rađena je prema nacrtu projektnog ureda Tadić d.o.o. Žepče izrađenom 2008/09 godine, a blagoslovljena je po biskupu mons. Peri Sudaru 12. rujna 2010. god. pod sv. Misom u 11.00 sati, za župnikovanja Andrije Janjića. Misa se kod ove nove kapelice Rođenja BDM u Lučićima slavi u subotu prije nego će djeca krenuti u školu.

Godišnji blagoslov kod iste kapelice se slavi u nedjelju poslije Male Gospe. Ova kapelica želi povezati početk župe Radunice, gdje je svećenik iz Osove 1869. godine počeo dolaziti slaviti sv. Misu i pripremati teren za novu župu.

 

 

 

 

 


Groblje Brankovići i kapelica sv. Josipa Radnika
. Stara kapela, srušena pred Domovinski rat, bila je posvećena sv. Ani. Godišnji blagoslov se slavi u nedjelju poslije Sv. Marka. Sa izgradnjom nove kapelice na groblju Brankovići započelo se 27. kolovoza 1991. god. budući da je stara kapelica bila drvena i u lošem stanju. Kapelica je od čvrstog materijala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groblje Brezici i kapelica sv. Franje Asiškoga. Groblje je 2. lipnja 1996. god. blagoslovio preč. Pero dr. Pranjić te se nakon toga pristupilo izgradnji kapelice. Uz kapelicu se nalazi i betonski križ visok šest metara. Godišnji blagoslov se slavi prve nedjelje u mjesecu lipnju, a na Sv. Franju, 4. listopada, je misa u čast Sv. Franji Asiškomu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groblje Cerije i dvije kapelice sv. Petra Apostola. Stara kapelica je izgrađena 1937. god. kao zavjetna kapelica nakon nevremena i obilnog leda koji je te godine pao. Uradili su je sami mještani. Godine 1991. otvoreno je novo groblje u Ceriju, na drugoj lokaciji, gdje je kasnije napravljena nova kapelica sv. Petra Apostola. Trenutno se kod stare kapelice sv. Petra apostola iznad sela Cerije, koja je u dosta trošnom stanju, ne održava blagoslov niti sveta misa.

Godišnji blagoslov na groblju se slavi prve nedjelje u mjesecu srpnju.

 

 

 

 

Groblje Matijevića brdo i kapelica sv. Ivana Krstitelja izgrađena je 1984. godine. Ranije je postojala stara kapelica koja se nalazila na drugoj lokaciji iznad sadašnjeg groblja. Godišnji blagoslov se slavi u nedjelju prije sv. Ivana Krstitelja.

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
240237

Tko je online

Imamo 50 gostiju i nema članova online